איכות חליל צד נקבעת לא רק לפי החומרים ממנו הוא בנוי אלא גם לפי איכות הבנייה שלו ובמיוחד מאיכות הראש שהוא החלק החשוב ביותר בחליל והמשפיע ביותר על קלות הפקת הצליל וגווניו.
כל חומר נשמע שונה ולא ניתן להמליץ בהכללה דווקא על חליל צד עשוי עץ או כסף או זהב שהרי זהו עניין של טעם וקשור להתאמת הצליל לטעמו של הנגן.
לגבי חלילים זולים למתחילים, משיקולים מקצועיים ובהתחשב בחוויות לא נעימות של קונים מאוכזבים רבים אשר סיפוריהם הגיעו לאוזני, אני נמנע מלהמליץ על רכישת חלילים זולים מתוצרת סין, בשל איכותם הירודה, זכור כי מה שנראה לך לכאורה זול עשוי להתברר בסופו של דבר כיקר ביותר !!
לאחר בחירת החומר ממנו עשוי החליל ניתן אף לבחור בין חליל צד "כבד" (Heavy Tube) לבין חליל צד "קל" (Light Tube), ההבדל ביניהם הוא בעובי דופן הצינור (Tube) ממנו בנוי גוף הכלי.
ככל שהחליל כבד יותר תהיה לו התנגדות רבה יותר (Resistance) ויידרש מאמץ רב יותר בנשיפה אך הוא יהיה מסוגל לתת רזונאנס רחב וצליל גדול ועמוק יותר מאשר חליל קל ממנו (חליל קל ייתן צליל "רזה" יותר), במקרים רבים מקובל להתאים ראש קל לחליל כבד וראש כבד לחליל קל לצורך איזון.
שיטת ה"חורים" בחליל נקראת French System כיוון שהומצאה ע"י הצרפתים, החורים בחליל צד אינם הופכים אותו לטוב יותר או למקצועי יותר, קיימים חלילי צד איכותיים ומקצועיים רבים גם ללא חורים, זהו עניין של העדפה אישית.
בחליל עם חורים קל יותר לבצע תיקוני אינטונציה ואף לנגן חצאי ורבעי טונים (מקובל במוסיקה פרסית והודית...) ומאידך החור המצוי במרכז הכרית פוגע ביציבותה ומקשה על הושבתה לטווח ארוך, במיוחד לאור העובדה כי הידוק הכרית אל הקלפה נעשה באמצעות טבעת המוכנסת בלחץ, אם הנך מתקשה לכסות את החורים באצבעותיך ניתן ומקובל לסתום את החורים בפקקים מתאימים העשויים שעם או סיליקון.
המושג "אין ליין" Inline-G וגם המושג "אוף סט" Offset-G מתייחסים למיקום הקלפה של "סול" במנגנון המכניקה של חליל צד.
במבנה "אין ליין" נמצאת הקלפה של "סול" (קמיצה שמאלית) בשורה אחת עם יתר הקלפות ובמבנה "אוף סט" ממוקמת הקלפה של "סול" על ציר נפרד ונמוך יותר משאר הקלפות ומאפשרת לקמיצה השמאלית להגיע ביתר קלות אל הקלפה של סול.
יתרון חשוב נוסף למבנה ה"אופסט" הוא חוזקו מבחינה מכנית כיוון ששתי הקלפות של סול נמצאות על ציר נפרד, בעוד שבמבנה ה"אין ליין" כל ארבעת הקלפות נמצאות על אותו הציר, מה שמעמיס מאוד על הציר הפנימי ואף עלול ליצור בו בלאי רב לאורך הזמן.
מניסיוני כמתקן חלילים בעשרים וחמש השנים האחרונות, חלילים בעלי מבנה ה"אופסט" עמידים יותר ונזקקים לפחות טיפולים במכניקה !!
לאוהבי ההיסטוריה אספר כי החלילים הראשונים נבנו במבנה "אופסט" עד אשר בונה החלילים "לואי לוט" ( Louis Lot ) הצרפתי המציא את מבנה ה"אין ליין" כדי לקצר את תהליך הייצור ולחסוך בו הלחמת שני פוסטים.
בחליל צד ישנם 16 גביעים בשישה גדלים שונים, בחלילים מקצועיים רבים קיימים גביעים מולחמים (Soldered Tone Holes) וברבים אחרים גביעים משוכים (Drawn Tone Holes), מניסיוני המקצועי עדיף מבחן הנגינה והשמיעה כדי לבחור איזה חליל צד באמת עדיף לך לקנות, ייתכן הבדל מסויים באיכות הצליל וההחזר (Response) של החליל אך אין קביעה לעדיפות חד משמעית בנושא זה.
חליל צד עם סי נמוך B-Foot הוא מעט יותר ארוך מן החליל המגיע עד דו נמוך בלבד ואף כבד ממנו במעט, לפיכך יש לו מעט יותר התנגדות וצלילו מעט יותר מלא ושמן מן הצליל הבהיר יחסית של החליל המגיע עד דו נמוך בלבד. שמנמנות זו בצליל תורמת במיוחד לנגינת האוקטבה השלישית שהיא בד"כ מעט "צרחנית".
ברגל חליל צד עם סי נמוך יהיו שלושה גביעים לעומת שני גביעים ברגל חליל המגיע עד דו נמוך.
זוהי בהחלט העדפה אישית של כל נגן האם לבחור חליל צד עם סי נמוך או ללא סי נמוך וחשוב לציין כי מעטות מאוד היצירות בהן קיים צורך לנגן סי נמוך, בד"כ יהיו אילו יצירות מודרניות .